Program szkolenia
DZIEŃ I
- WPROWADZENIE DO ZARZĄDZANIA W HOTELU I RESTAURACJI
1.1 Rola menadżera/właściciela w hotelu/restauracji
1.2 Kluczowe wyzwania branży HoReCa
1.3 Budowanie efektywnej struktury organizacyjnej
- STANDARDY OPERACYJNE I PROCEDURY
2.1 Tworzenie i wdrażanie standardów operacyjnych (SOP)
2.2 Zarządzanie jakością usług
- DOSKONALENIE OBSŁUGI GOŚCIA
3.1 Psychologia obsługi gościa
3.2 Personalizacja doświadczeń gości
3.3 Rozwiązywanie sytuacji trudnych i konfliktowych
- TECHNOLOGIE WSPIERAJĄCE ZARZĄDZANIE
4.1 Systemy PMS i CRM w hotelarstwie
4.2 Narzędzia do zarządzania rezerwacjami i revenue management
DZIEŃ 2
- EFEKTYWNE ZARZADZANIE PERSONELEM
1.1 Rekrutacja i onboarding pracowników
1.2 Motywowanie i rozwój zespołu
1.3 Budowanie kultury organizacyjnej
- ZARZĄDZANIE FINANSAMI W HORECA
2.1 Kluczowe wskaźniki finansowe dla hoteli i restauracji
2.2 Budżetowanie i kontrola kosztów
2.3 Optymalizacja przychodów
- UPSELLING I CROSSSELLING W PRAKTYCE
3.1 Strategie zwiększania wartości zamówienia/pobytu
3.2 Tworzenie atrakcyjnych pakietów usług
3.3 Techniki sprzedaży dla personelu
- WPROWADZENIE DO MARKETINGU W HORECA
4.1 Podstawy strategii marketingowej dla hoteli i restauracji
4.2 Znaczenie obecności online i zarządzania reputacją
4.3 Współpraca z lokalnymi partnerami i dostawcami
- PODSUMOWANIE
5.1 Dyskusja na temat kluczowych wyzwań uczestników
5.2 Planowanie wdrożenia zdobytej wiedzy
Ilość godzin: 16 h
Miejsce i termin: do ustalenia