Program szkolenia
DZIEŃ I: PODSTAWY MARKETINGU I ANALIZA RYNKU
1. Wprowadzenie do marketingu w branży HoReCa
1.1 Specyfika marketingu w hotelarstwie i gastronomii
1.2 Kluczowe pojęcia i koncepcje marketingowe
- Marketing MIX
- Segmentacja rynku i targeting
- Budowanie marki
- Custom Journey
2. Analiza rynku i trendów
2.1 Omówienie aktualnych trendów w branży HoReCa
2.2 Wykorzystanie danych rynkowych do planowania działań marketingowych
2.3 Analiza konkurencji za pomocą narzędzi cyfrowych
3. Strategia marketingowa
3.1 Elementy skutecznej strategii marketingowej
3.2 Określanie celów marketingowych (SMART)
4. Marketing cyfrowy
4.1 Wprowadzenie do marketingu online: SEO, SEM, media społecznościowe
4.2 Optymalizacja strony internetowej i systemu rezerwacji online
4.3 Podstawy content marketingu
DZIEŃ II: SPRZEDAŻ, ZARZĄDZANIE RELACJAMI Z KLIENTEM I ZAAWANSOWANE TECHNIKI MARKETINGOWE
1. Techniki sprzedaży w branży HoReCa
1.1 Psychologia sprzedaży usług hotelarskich i gastronomicznych
1.2 Techniki upsellingu i crosssellingu
1.3 Zarządzanie zastrzeżeniami klientów
2. Kreowanie unikalnych doświadczeń gości
2.1 Wykorzystanie storytellingu w budowaniu marki obiektu
2.2 Personalizacja usług
3. Programy lojalnościowe i zarządzanie relacjami z klientem (CRM)
3.1 Projektowanie efektywnych programów lojalnościowych
3.3 Analiza skuteczności programów lojalnościowych
4. Marketing automatyczny (Marketing Automation)
4.1 Narzędzia automatyzacji w komunikacji z klientami
4.2 Personalizowane kampanie e-mailowe i SMS
5. Współpraca z influencerami i lokalnymi partnerami
5.1 Strategie współpracy z influencerami
5.2 Budowanie relacji z lokalnymi firmami i dostawcami usług
5.3Mierzenie efektywności współpracy
6. Zarządzanie reputacją online i marketing kryzysowy
6.1 Monitorowanie opinii online
6.2 Strategie reagowania na negatywne opinie
6.3 Plany zarządzania kryzysowego w marketingu
Ilość godzin: 16 h
Miejsce i termin: do ustalenia